top of page
  • Obrázek autorarionka

.jak jsem se znovu učila digitálně malovat

"Be careful what you wish for."

"Přála bych si, aby měl den víc hodin," vyřkla jsem nerozvážně.


Ať žiju jakkoli a kdekoli, administrace kteréhokoli mého webu je a bude vždy dříve či později zaplněna překypujícím množstvím neveřejných draftů a obrázků s načatou myšlenkou, který nikam dále nevedou, neboť před publikací očím veřejnosti jim bránil nesporný "fakt", že to je přece úplná blbost. Takto se stalo i tomuto příběhu...


hoří vám? poďte k nám!.

žila jsem celé roky v domnění, že neumím digitálně kreslit. just because. upřímně, než se do toho doopravdy dostanu, pravděpodobně mi naroste třetí ruka. ale pokusila jsem o digitální kresbu po víc jak devíti letech. mám fakt radost a ještě to pořádně nechápu.


cílem bylo původně "jen" nakreslit nebo spíše poznamenat si emoce z jedné vysoké skály nad řekou, určitej moment loňskýho jara, kdy jsem se cítila naživu. byl to totiž moment naprosto boží. osamělá bytost s upřeným pohledem do kouzelného meandru začarované řeky pod skálou, kde se stín natahuje a skoro se tě fyzicky dotýká, zatímco kolem lítá zlatý listí nebo... třeba lupínky sněženek.


nestalo se to "přesně takhle", později mi to vyrostlo v hlavě i s muzikou. eště vlastně ani neumím pořádně kreslit v tom. chybí tam spirálky a efekty a tak. a samozřejmě používám samý nestandardní postupy. to, že gimp nemá úplně šikovný štětce a možná to není mnou, jsem zjistila až po čase.




písnička pro tento obrázek je LUCID VOID: SACRED.




jedenáctého února se stalo kouzlo

tohle je můj hardware, génius péro, release date 2004.


nainstalovala jsem si po debatě s ochotným twittřanem kreslící aplikaci Krita a že si zkusim nějaký štětce stažený free z githubu. na konci článku najdete odkazy, kdyby vás to zajímalo.


v gimpu jsem se totiž vždycky cítila jak slon v zelenině. všecko tam bylo pomalu a painful. štetce upadávaly v půlce činnosti. a teď najednou tohle. SAMO SE TO.

.

skvěle se to ovládá a já z toho úplně nemůžu! funguje to s mým hardwarem. poslouchá to. je to přátelský. chová se to neuvěřitelně. štětce krásný. modelování smysluplný. já se snad naučím malovat digitálně.


tohle se stalo dne 11.2.2021. prakticky jeden dlouhej flow v několika hodinách. Magic.




mezitím jsem ještě reinkarnovala podzim. zvětšila jsem dpi původního obrázku na 300 obrazových bodů, takže má přes 7000 pixelů, a teď na něm maluju detaily, kořeny, vlásky, travičku. 💛




strojvůdce, víla a etická problematika kradení obličejů


nikdy jsem nedělala to, že bych doslova obkreslovala nějakej obrázek, moje práce je z 90% freeform z hlavy do ruky a pak občas nějaké logo či úprava. slečna alexandra cavill byla nicméně první pokus o překreslení obličeje podle screenshotu ze seriálu. tento postup ještě nemám vypilovanej, nevím, zda je to normální, morální a podobně, ale plánuji dělat další pokusy. ještě ani zdaleka to nemám pevně v rukách.





chvilku jsem neměla tušení, co sakra vlastně dělám. ale pak následovalo asi šest hodin nesmírně plodné detailní kresby princezny nevěsty, kterou inspirovala sl. ivunec a její párty v čajovně (to bylo tehdy, kdy se ještě smělo dělat párty v čajovně, ofc). stejně jako předchozí projekt, ani toto ještě nepovažuji za finálně dokončené, ale strašně mě baví, jak se to rozvinulo. štětce v kritě a jejich chování mě velmi pozitivně překvapují.


k tomu je zde písnička, protože někdy jsou pondělky, kdy kafe nestačí!




memories and so on

tady následuje pár obrázků z celkového průletu dnešní tematikou - první 4 jsou sny, očička a jiné pokusy z let (snad) 2009, 2010 (?), kdy jsem se s tímhle začala poprvé učit na linuxu, no a od červenýho stromu dál je to tento únor. novej svět. s extra zatočenou cestičkou, ale vede krásným prostorem, kterej mě fakt baví.


budu si dál hrát. držte mi palec.



brush pack resources

balíčky štětců ke stažení najdeš zde:



95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page